Allmänt

Utrustning för eventuella olycksfall

Många förvarar en första hjälpen låda i bilen, och hemma har man vanligtvis ett medicinskåp med allt man kan behöva. Det samma gäller på en arbetsplats, man behöver första hjälpen utrustning som bör förvaras på en central plats. Vilka saker är viktiga att inkludera och vad kan man behöva vid ett nödfall?

MU356-sjuksköterskaEn hel del saker är viktiga för både hemmet och arbetsplatsen. Det är klart att man brukar ha lite mer plåster, kanske i olika färger och storlekar, om man har barn hemma. De ramlar och slår sig så gott som varje dag. Desinfektionsvätska är något som hör ihop med sårvård, och även sterila kompresser. Men en hjärtstartare är något som allt fler inkluderar i första hjälpen utrustningen, även i hemmet.

De vanligaste saker som brukar hända är just att man skär sig någonstans eller slår sig så det blöder. Ett annat vanligt problem är en stukning, så man behöver gasbinda eller något annat man kan linda runt vristerna. På allmäna platser brukar man vilja inkludera ett plastskydd när man måste ge mun-mot-mun behandling till främlingar. En hjärtstartare är också något som alla kan ha nytta av.

Det blir allt vanligare med hjärtproblem och attacker hos unga människor. Man kan alltså inte längre tänka att bara för att man är ung så kommer ingenting att hända. En hjärtstartare kan vara avgörande om något händer, det är faktiskt en fråga om liv och död. Man kan ta en kort kurs för att veta hur den fungerar och vad man ska tänka på vid ett olycksfall.

Första hjälpen kurser är en mycket bra ide’, både för företag och privatpersoner. Det finns mycket man kan göra för att hjälpa till själv, innan ambulansen kommer eller man hinner fram till ett sjukhus. En hjärtstartare är en del av det. Men även hur man ska lägga personen som är sjuk och vad man absolut inte ska göra i vissa situationer. De flesta har hört talas om framstupa sidoläge, men det finns mycket mer att lära sig.

På en arbetsplats är det vanligt att utse någon som är ansvarig för första hjälpen utrustningen. Periodiska kontroller av allt är viktigt, och man bör också försäkra sig att alla maskiner fungerar. Denna person kanske får gå på kurser, men det bästa vore ändå att inkludera flera stycken i denna information. Alla bör veta vad man ska göra vid ett olycksfall, och var utrusningen förvaras.