Allmänt

Elektroniska cigaretter eller vanliga- vad är bäst?

Många ställer sig denna fråga, speciellt nu när det har blivit så vanligt med e ciggar. Man ser dem överallt, folk som puffar lite varstans. Det är vanligt att man hänger dem runt halsen i en liten väska så man har dem lätt till hands. Faktum är att allt fler som rökt i flera år nu väljer att gå över till den elektroniska varianten, speciellt e cigaretter med nikotin.

MU326-man som rökerRökning är skadligt, det är något som alla känner till. Om inte annat så ser man det på paketet varje gång man köper cigaretter. Men e cigaretter med nikotin är inte alls lika farliga som den vanliga sorten. Med elektroniska cigaretter undviker man tusentals av de skadliga ämnen som man annars drar in i kroppen. Det reducerar alltså risken för sjukdom riktigt mycket. Man kan också välja vilken styrka man vill ha på nikotinet, så även här har man chansen att bli lite sundare.

Elektroniska cigaretter är också bättre för miljön, speciellt den som man har precis runt omkring sig. E cigaretter med nikotin skadar inte ens barn med passiv rökning. Det kommer ut lite ånga från e ciggarna men den är så gott som luktfri och försvinner nästan med en gång. Det samma gäller den större bilden. Efter bilavgaser utgör rökning en stor del av föroreningarna idag, ett problem som inte finns med e ciggar.

Man bidrar inte heller till problemet med sopor på samma sätt när man röker e cigaretter med nikotin som när man röker vanliga cigaretter. Fimpar bryts inte ner i naturen förrän efter många år, och de avger gifter under flera decennier. Lite avfall blir det med elektroniska cigaretter, men inte alls lika mycket. Man brukar kunna använda en e cigg i tre- fyra veckor innan det är dags att byta ut vissa delar.

Ett antal rökare har bytt till e ciggar för att kunna röka var de vill. Många lokaler som inte tillåter rökning har inget emot elektroniska cigaretter. Men man bör alltid fråga först, eftersom det ännu inte är helt klart var man kan röka eller inte. Flera stater och städer i Amerika har förbjudit rökning av e ciggar i offentliga lokaler. En orsak till detta beslut är att man ännu inte vet tillräckligt om effekten av dessa cigaretter för att tillåta dem helt fritt. Med andra ord så är det inte för att de är farliga utan för att man inte vet.