Allmänt

SÅ SKILJER SIG TOLKNINGEN OM NÄR MAN FÅR BÄRA FÄLLKNIV  

Det finns flera bra anledningar till att använda en kniv. Den är ett nyttoföremål som de flesta brukar varje dag. Sedan finns det folk som samlar på knivar. De tycker de är snygga och intressanta. Andra tävlar i knivkastning eller andra sporter som inkluderar svärd och knivar. Men för att skydda allmänheten finns det vissa lagar som reglerar var och hur du kan bära med dig en kniv. Ibland kan det bli särade meningar om hur den lagen ska tolkas.

Lagarna är naturligtvis till för att hindra brottslingar från att ha med sig kniv var som helst. Inte bara knivar omfattas av lagen utan andra saker som kan användas som vapen. Men problemet uppstår när en helt vanlig Svensson kommer gående med sin kniv. Då kan hen dömas till höga böter, utan att ha något som helst dåligt uppsåt. Det lönar sig därför att känna till vad lagen säger. Om du sen vill ta en risk för att fastställa en åsikt är det upp till dig.

Snygga knivar för alla tillfällen

Det finns som sagt en hel del härliga knivar på marknaden. Först och främst så väljer du ju en kniv för att den är bra. Bladet ska vara av det material du önskar och formen ska passa syftet. Men det är ingenting som hindrar att en praktisk kniv också är snygg. En del har vackra skaft, gjorda av både det ena och det andra. De kan vara dekorerade eller målade i en annorlunda färg. Möjligheterna finns där, och du kan alltid hitta en bra kniv som du tycker om. Du kan se mer på den här sidan.

Om du använder kniv regelbundet så gäller det att satsa på kvalitet. Det går inte att arbeta eller göra någonting annat om kniven är för liten eller slö. Ta bara en sushi-chef, som vaktar sina knivar som om de var gjorda av guld. De flesta stora kockar gör det faktiskt, för annars kan de inte skapa sina speciella rätter. En snickare och andra hantverkare behöver bra knivar. Likaså den som fiskar, vare sig det är en hobby eller ett yrke. Här köper du knivar av hög kvalitet.

Vad säger lagen om knivar?

Det är alltså inget fel med att använda knivar, bara du inte slåss med dem. Alla vet att det inte är själva kniven som är problemet utan hur den används. Tyvärr måste alla följa lagen, oavsett om du har gott uppsåt eller inte. 24kalmar.se skriver här om vikten av att inse att man inte får bära kniv när som helst. Annars kan det bli böter, och dryga sådana.

Vad säger då lagen? När kan du bära med dig kniv på offentliga platser?

  • När du köpt en kniv och är på väg hem. Du måste inte gå direkt hem, utan kan stanna till någonstans på vägen. Men kniven bör helst vara inslagen så att det är uppenbart vad du håller på med.

  • Om ditt yrke kräver att du har kniv. Poliser, jägare och ovan nämnda hantverkare är bra exempel på när du kan ha med dig kniv. Du kan dock inte bära med dig den hur som helst om du inte jobbar, oavsett ditt yrke.

  • Du kan ta med dig en kniv hemifrån om du behöver den för ett visst uppdrag. Till exempel om du ska jobba med mat någonstans och tar med dig egen kniv. Men du kan behöva bevisa vad du gjort och varför du har med egen kniv.

  • Det är okej att ha med sig knivar, till och med förskärare, på en picknick. Du kan dock inte ta med andra sorters knivar utan bara sådana som man använder för maten.

Ibland kan du råka illa ut även om du trodde att du hade rätt att bära kniv. Så om du inte är villig att kämpa för din rätt så kan det vara bäst att lämna kniven hemma. Dagens Juridik uppmärksammar här att åsikterna om när man får bära fällkniv kan skilja sig åt. Tänk också på att lagen är där för att skydda medborgarna. Det är inte en fråga om att hindra folk från att göra som de vill. Men polisen har större chans att hålla brottslingarna borta från gatorna om de har en lag som de kan tillämpa.

Roligt med knivar

Du kan ha mycket kul med en kniv. För den som tycker om att laga mat är det ovärderligt med flera stycken knivar som är vassa och lämpade för en viss syssla. Även den som tycker om att vara ute i skogen eller på sjön är det vanligtvis viktigt att ha med sig en kniv eller två. Det finns ju så många olika modeller som alla har sitt syfte. För att inte tala om de vackra knivarna som du kanske bara vill ha i din samling. En del är reproduktioner av historiska, väl kända knivar.