Blogg

Därför älskar alla fibernät

För bara några år sedan trodde folk att du pratade om mat när du nämnde ordet fiber. Idag är den första tanken internet och bredband. Fibernätet fortsätter att sprida sig överallt och snart har så gott som alla hushåll chansen att koppla upp sig. Alla älskar fibernätet och det med god anledning. Det förenklar livet och gör det lite roligare på samma gång. Eftersom du ändå är beroende av internet ska du i alla fall ha en bra uppkoppling.

Bland annat så kan du se på TV via fibernätet. Allting laddas snabbt, utan buffringar eller fördröjningar. Bilden är skarp och du blir inte avbruten. Ganska bra tycker de flesta, för när det är biodags så ska ingenting störa dem. Fredagskvällarna med chips och en bra film är heliga, och med fibernätet så flyter det på så mycket lättare. Men det är så mycket mer du får med dig när du installerar fibernät.

Bra aktörer inom fibervärlden

Det finns flera olika bolag som specialiserat sig på att lägga ner fiberkablar. Du kan ta dig en titt och välja det som ger dig det bästa. Det är inte alltid det billigaste, men du måste se på vad du får i gengäld. Ibland kan det billigaste vara ett bra val, så se till att jämföra priser och tjänster. Eftersom det handlar om ganska mycket pengar är det väl värt den tid du tar för att se på de olika bolagen. Stadsnätsbolaget finns på flera platser i Sverige.

Ett välkänt bolag kan vara bra eftersom du har flera referenser att se på. Om så många väljer dem så har de troligtvis något bra att erbjuda. För fibernätet är ett måste. Du behöver en bra internetuppkoppling och fiber är det allra bästa. Ta därför kontakt med Stadsnätsbolaget och se vilka tjänster de har samt hur mycket de kommer att kosta dig.

Ett landsomfattande nät

I de stora städerna har fibernätet funnits ett bra tag. Kommunerna drar in det till alla hushåll, förutom de som bor i privata områden eller villor. De kan välja om de ska ansluta sig eller inte, och det krävs ofta en majoritet för att få till det i ett område. Om du inte vill koppla upp dig nu så kan du alltid göra det vid ett senare tillfälle. Det enda problemet är att du då ganska säkert får betala bra mycket mer än det kostar vid första installationen.

Så arbetar kommunerna för bättre digital säkerhet. Läs mer i denna artikel i Ystads Allehanda. I det långa loppet så lönar det sig att gräva ner kablarna och koppla upp sig till fibernätet. Det är framtidens metod och kommer bara att sprida sig allt mer. Plus att de allra flesta familjer och företag idag faktiskt behöver det. Vem har inte en mobiltelefon, TV och dator? Ofta har varje familjemedlem minst en enhet var och de använder dem ofta samtidigt. Förutom allt annat som är styrt av en app eller uppkoppling. Det är inte så konstigt att folk älskar fibernätet eftersom det tillåter dem att utnyttja alla sina hjälpmedel.

Äntligen dags för en snabb uppkoppling

Vissa delar av landet har fått vänta lite längre på att få fiber. Ute på landsbygden är det en fantastisk sak med bra internetuppkoppling. De behöver det nästan mer än folk som bor i staden, för de är så isolerade från butiker och annat som finns i storstäderna. Barometern rapporterar här om lyckan över fibernätsinstallation. Det har förändrat livet för många familjer.

Bland annat så tillåter internet dig att jobba från vilken plats som helst. Det enda som du behöver är en bra och stadig uppkoppling, vilket fibernätet kan erbjuda. Allt fler frilansar med att skriva, jobba med bokföring eller andra saker som du kan göra utan att vara fysiskt närvarande. Vissa företag har inget fast kontor utan träffas på nätet, via videosamtal, Skype eller liknande. Det har öppnat fantastiska möjligheter för folk att bo var de vill och inte där det finns jobb.

Många företag ute på landsbygden klarar också av att hålla sig öppna i och med att de kan samarbeta med större företag på andra ställen. De kan skicka filer och bilder istället för att behandla allting själva. Det drar ner på kostnaderna och behovet av utbildad personal, vilket ibland kan vara ett problem i glesbygden.

Det allra bästa nätet

En av orsakerna till att folk älskar fibernätet är att det är snabbt och effektivt. Du kan skicka eller ta emot stora mängder data på fantastiskt kort tid. Om du är lite äldre kanske du fortfarande kommer ihåg hur du var tvungen att planera en nedladdning eftersom det kunde ta väldigt lång tid. Du hann äta middag och diska innan filerna hade laddats ner.

Idag blir folk nervösa och otåliga om det tar mer än en nano sekund att få iväg filerna. De är vana vid att allting fungerar, även om det inte alltid är så lätt utan fibernätet. Men egentligen så är det ganska logiskt. Varför ska du använda din dyrbara tid med att vänta på att informationen skickas hit och dit? Istället kan du jobba med något mer konstruktivt eller tillbringa mer tid med din familj.

Välja det allra bästa

Poängen är bland annat att det finns valmöjligheter. När internet och datorer var nya så gjorde det ingenting att det tog lite tid. Ganska mycket tid om du pratar med de som jobbade online på den tiden. Men idag så behöver du inte acceptera det näst bästa. Det finns ingen anledning till att ha en begränsad och långsam uppkoppling när det finns fiber. Till en början så kostar det kanske en liten slant för att installera fiber. Men i det långa loppet så lönar det sig.

Bland annat så fungerar dagens enheter inte om din uppkoppling är dålig. De har designats för att användas med det allra bästa. Ofta ligger de till och med steget före, så att de ska hålla ett tag. Så oavsett hur mycket eller lite du använder nätet så kommer fiber att vara det allra bästa för dig. Inte så konstigt att alla älskar fiber.