Allmänt

SÅ HÅLLER DU DIN ENHET SÄKER FRÅN TEKNISKA PROBLEM

I dagens värld har så gott som alla en dator eller mobil enhet. De flesta har flera stycken, förutom de som används på jobbet. Så gott som allt som sker under en helt vanlig dag är baserat på teknologi, data och internet. Därför borde det vara självklart att behandla både information och enheter på ett ansvarsfullt sätt. Tyvärr är detta inte alltid fallet.

Ibland ser du små barn som inte ens kan prata rent sitta med en platta. Den är full av mosad banan och spilld saft. Vad du än tycker om att småbarn ska använda datorer så är det inte så konstigt om det uppstår problem med enheten. Den är inte gjord för att användas som ett matbord eller bricka. Egentligen är det ganska fantastiskt hur mycket de faktiskt tål. För det är ju inte bara barn som utmanar ödet genom att äta och dricka i närheten av sin dator.

När det allra värsta händer

Få saker kan leda till så mycket stress som när du förlorar din information. En kraschad dator kan vara orsak till panik och sömnproblem. För många är det en mardröm när de klickar på fel knapp och allting bara försvinner. Eller, som nämnt tidigare, om de spiller det där kaffet de har i handen och hela datorn får sig ett bad. Det finns flera orsaker som leder till att du förlorar din information. Ibland beror det på dig själv, att du gör ett misstag. Men ofta kan det också vara fråga om otur, att något händer som är utanför din kontroll. Ibas Laboratories är rätt val för dig som vill ha trygg hjälp.

Den goda nyheten är att allting inte alls är förlorat. Till och med från en mycket skadad enhet kan experterna lyckas få fram din data. För det är ju inte själva datorn du sörjer utan dina uppgifter. Många sparar sina bröllopsfoton och andra ovärderliga filer på en elektronisk enhet. Minnen som inte alls har något att göra med pengar eller business. Därför är det betryggande att veta att du kan få dem tillbaka. Du kan återskapa din iphone med Ibas hjälp.

 

Utnyttja den elektroniska revolutionen

Ingen kan tänka sig att vara utan mobiltelefon idag. Till och med flera gamla människor som inte alls vuxit upp med elektronik har blivit skickliga i att surfa eller messa. För det är något som är till nytta för dig personligen. Du måste inte vara slav under sociala nätverk och kolla din mejl flera gånger om dagen. Ett lite mindre extremt förhållande till internet och sociala kontakter är ändå relativt beroende av att mobilen fungerar som den ska.

En ny mobiltelefon är dyr, i alla fall om du vill ha ett speciellt märke. Därför är handeln med begagnade telefoner fortfarande en stor marknad. Du kanske inte vill lägga ner så mycket pengar just nu, eller så har du många barn som alla vill ha en mobil. Och kanske inte ens vill ha, men behöver en egen telefon. Dagens föräldrar har större chans att hålla ett öga på sina barn. De känner sig säkrare för de vet att de kan ringa föräldrarna när som helst. MacWorld skriver i en artikel om hur gamla iphones kan bli som nya.

Håll reda på din information

Du kan göra en hel del själv för att skydda din information, bilder och andra dokument från att försvinna. Inte bara genom att behandla enheten väl, men också genom att tänka efter i förväg. Med bra backup spelar det inte så stor roll om du klickar lite fel. Du har ju alla information någon annanstans. Problemet som uppstått nu är att det börjar bli dyrt med lagring. Det är så stora mängder data som är ute och flyter att lagringen börjar bli full.

Det är klart att det aldrig blir så fullt att ingenting mer får plats. Men nya lagringsplatser kostar pengar. Då är det billigare att lagra din information i molnet, vilket börjar bli allt mer vanligt. IDG.se skriver i denna artikel om vad du bör tänka på innan du sparar saker i molnet på din telefon.

För det finns för-och nackdelar även med denna form av lagring. Bland annat så rekommenderas det att kryptera dina dokument innan du skickar upp dem i molnet. Speciellt viktigt för företagare eller när det handlar om mycket personliga saker.

Det kan också vara bra med en leverantör som känner till din bransch. Stora aktörer kan verka lockande men ibland kan en liten firma vara bättre, eftersom de kan rutinerna utan och innan. All information behandlas ju inte på exakt samma sätt, det finns sätt att göra det enklare för sig själv. Rent allmänt ska du alltså tänka efter vem du använder för dina molntjänster och varför du tror att de är de bästa. Det skadar aldrig att jämföra både priser och utbud.

Hur du håller din enhet säker

Det är alltså inte bara en fråga om att behandla själv enheten med respekt. Att hålla den ren och låsa in den vid arbetsdagens slut. Du kan också göra mycket med själva programmen och lagringen. Se till att alltid ha backup, även för dina personliga enheter. Det kan vara en molntjänst, extern hårddisk eller någon annan lösning som fungerar bra för dig. Det viktiga är att alltid ha en plan B.

MacWorld skriver här om att det ständigt kommer ny teknik för data recovery. Detta är verkligen uppmuntrande eftersom det fungerar som ett säkerhetsnät. Om det värsta skulle hända så har du backup, allting är lagrat på minst två olika ställen. Skulle detta inte vara fallet så går det att få tillbaka information som verkar vara förlorad. De flesta har sett på TV hur polisens smarta data killar kommer fram till vad som finns i en mobiltelefon som körts över av en bil. Det kanske inte är lika dramatiskt i verkliga livet, men smarta tekniker finns överallt. De kan hjälpa dig med en enhet som varit med om bränder, släckning, kortslutning och allt annat som kan hända.

Kontrollera din teknologi

Trots att elektroniska, teknologiska hjälpmedel är fantastiskt utvecklade så handlar det trots allt bara om maskiner. De kan inte tänka och klara sig på egen hand. Utan istället är de just ett hjälpmedel för intelligenta människor. Det är upp till var och en hur de ska skydda sina enheter. Till att börja med kan det vara bra att skapa goda rutiner och vanor.

Behandla dina enheter väl. Gör ditt bästa för att de inte ska ramla i golvet eller bli förstörda på annat sätt. Se alltid till att göra backup och spara din information någon annanstans. Om möjligt kryptera all din data själv så att ingen kan komma åt dina privata filer. Men om det värsta skulle hända så ge inte upp. Det brukar gå att hämta tillbaka förlorad information. Kontakta specialisterna så fort som möjligt och låt dem göra det de kan.