Blogg

Olika sorters färg

Många tycker om att hålla på och jobba med huset. För andra är det ett måste, man gör det för att spara pengar. Det är sant att ett hus behöver underhållas regelbundet, annars kan man få stora problem. Innan man sätter igång och renoverar ska man dock tänka efter först vad det är man ska göra och vilken färg man ska använda.

MA369- fasadfärgDet finns flera olika nyanser på utomhusfärg. När man väljer bäst fasadfärg ska man titta lite på hur ens område ser ut. De flesta vill inte att man står ut för mycket från mängden, så man ska helst hålla sig inom de färgskalor som är normala. Om man inte gör allt för stora förändringar behöver man inte ansöka om bygglov.

Många tycker att bäst fasadfärg är röd, medan andra väljer en gul nyans. Vit utomhusfärg är den tredje mest populära i landet. Men det finns många andra färger som kan passa bra på ett hus. Om det smälter in i omgivningarna kan man gärna tänka lite utanför det vanliga, speciellt om det är flera grannar som gör det samma. Omgivningar och natur spelar alltså en ganska stor roll när man bestämmer sig för vilken färg som är bäst.

När man valt ut det man tycker är bäst fasadfärg ska man också välja en färg för alla detaljer på huset. Detta inkluderar knutarna, fönster och eventuell snickarglädje. Även om vit utomhusfärg är det vanligaste kan man gärna ta en annorlunda nyans även här. Beroende på husfärgen kan man ha en mörkare färg på de mindre delarna av huset, svart till exempel kan se mycket snyggt ut.

En del tycker att bäst fasadfärg är en som har allt i samma burk. Detta vill säga att man inte behöver grunda hela huset innan man målar på med den utvalda färgen. Det är en utomhusfärg som är både grund-och täckfärg på samma gång. Om det är ett helt nytt hus, eller fasad, kan man dock behöva behandla med en grundolja innan man stryker på färgen. Det är ett ganska stort arbete att måla om fasaden, vare sig det är fråga om ett nytt hus eller underhåll av det gamla. Men det är väl värt besväret eftersom huset blir skyddat och kan stå emot årstidernas skiftningar i många år framöver. Det är också fantastiskt snyggt med ett nymålat hus, för att inte tala om tillfredställelsen när allt är färdigt.