Allmänt

INTE ALLA SOM BETALAR FÖR STÄDNING

Rent allmänt så är rena omgivningar en mänsklig rättighet. I flera länder så jobbar hjälporganisationer hårt med att se till att alla har tillgång till rent vatten, till exempel. På de flesta arbetsplatser i västvärlden så är det en självklarhet att någon kommer in och städar kontoret. Ingen skulle ens komma på tanken att gå till jobbet om det inte var rent. En liknande känsla har man runt om i hemmen. Alla vill att det ska vara rent och snyggt, för då mår du bra på alla sätt och vis. 

Nu är det dock inte alla som tycker om att städa. För en del är det ett nödvändigt ont, som de gör för att det ska vara så. Eller för att de inser hur viktigt det är att hålla rent. Andra jobbar med det, men tycker inte det är så väldigt spännande. Sedan finns det faktiskt personer som trivs med att städa. De tycker om att städa hemma och de gör det gärna till sin karriär. Som tur är så skapar detta den balans som behövs här i livet. 

Vem ska städa?

Tidigare var det vanligt att rika familjer hade ett eller flera hembiträden. De behövde inte lyfta ett finger utan allt gjordes för dem. Idag lever de flesta lite annorlunda. Dels så kostar det pengar att ha städhjälp. Men det är inte lika stort behov av daglig städning som tidigare. Modern utrustning och bättre hus har lett till ett nytt sätt att städa på. I många hem så räcker det med en ordentlig session en eller ett par gånger i veckan. Allt fler anlitar någon som hemstädar

För även priset har gått ner. Det är inte längre lyxigt att ha någon som städer hemma. I alla fall inte så där överdrivet, något som bara de med hög inkomst kan klara av. Nu för tiden finns det gunstiga paketpriser, där de hinner med riktigt mycket på kort tid. Sedan kan du utnyttja RUT-avdraget, som gör det ännu billigare. Med tanke på vad du får ut av det hela så är det inte så konstigt att det är en växande trend. Läs mer om städfirman som kan göra din vardag enklare.

Rent utanför hemmet

Det är inte bara i hemmet som du vill att det ska vara rent. Även omgivningarna runt omkring dig, din stad och parker, hör hemma i den viktiga kategorin. De flesta kommuner har ett ganska bra program för att städa, och se till att allting är snyggt och inbjudande. Det är klart att alla som bor på orten måste göra sitt för att det ska bli trivsamt. Att skräpa ner eller vandalisera är förbjudet. Vem bränner bilar i Uppsala

Alla har ett ansvar för att hålla miljön så ren och fin som möjligt. Det är en fråga om intresse för kommande generationer, men även för dina medmänniskor. Ibland kan det vara bra att se på dokumentärer från andra länder. Där barnen går flera kilometer för att hämta vatten från en smutsig flod. Eller där kycklingar och getter sover i samma hydda som familjen. Hygien borde vara en självklarhet, och här i landet har alla råd att hålla rent. 

Det kostar pengar att hålla rent

En viss kostnad har alltid städningen, vare sig du gör det själv eller anlitar en utomstående firma. Men allting kostar pengar, så det är egentligen ingenting att tänka på. Naturligtvis försöker du få det bästa erbjudandet, både vad gäller tjänster och produkter. En fördel är att det nu finns mycket bra produkter som inte förorenar naturen. Du kan få rent utan att använda så många kemikalier. 

Sedan kan det kosta om du ska betala någon för att utföra arbetet. På vissa arbetsplatser måste den ordinarie personalen städa, förutom sina andra uppgifter. Det är inte alla som trivs med det, speciellt inte om det innebär övertid eller om det inte var en del av det ursprungliga avtalet. Problem med lön för städning. Läs mer i Expressens artikel

Planera för en renare miljö

Eftersom det är så viktigt att hålla rent bordet det ges prioritet av både arbetsgivare och privatpersoner. Du behöver inte stå och gnida själv om du inte önskar, men se till att det blir organiserat. Betala ett rimligt pris, för då är chansen att resultatet blir bra mycket större. Att städa är inte ett sämre jobb än något annat. Men det är en sak som inte alla tycker om att göra. Så var klar och tydlig om det ingår i kontraktet. 

En del vill inte betala för städning, men alla vill ha det rent. Här måste det till en kompromiss. Försök även utföra städningen så att det blir mindre utsläpp som kan skada naturen. Det handlar mycket om att skapa goda rutiner och göra bra val redan i affären. Om alla hjälper till så kommer både hem och andra platser att hållas rena och sunda.