Allmänt

EN HARLIG GAMMAL TRADITION

Det känns helt självklart att se fram emot julhelgerna genom att gå på julbord. Många arbetsplatser anordnar en kväll för alla de anställda, det är ett sätt att uttrycka sin uppskattning och föra arbetskamraterna närmare med varandra. Sedan finns julbordet med fotbollslaget, syjuntan, schackklubben, och så vidare.

779-4-julbordTroligtvis så började man med julbord redan under vikingatiden, i samband med det årliga midvinterblotet. Därefter har det utvecklats och moderniserats, även om vissa rätter funnits med bra länge. Julkorv, lutfisk och gröt har varit med så långt tillbaka man kan minnas, medan andra rätter kom på julbordet först på 1900-talet. Men även idag så fortsätter det hela att utvecklas, med grönare alternativ, glutenfritt, laktosfritt och vegetariskt.

Julbord varje år

Det vanligaste är att man går ut på julbord, många restauranger anordnar det speciellt inför helgerna. En del företag tycker om att gå tillbaka till samma ställe år efter år, det blir som en liten tradition inom den stora. Andra tar ett nytt ställe varje år, man får smaka på olika maträtter och fira jul i en annan atmosfär. Se till att vara ute i god tid när du ska boka Mister French populära julbord i Gamla stan. En del populära ställen blir fullbokade tidigt, det är ett tecken på att de har god mat och en härlig miljö.

Sedan finns det ju restauranger som specialiserat sig på en viss sorts mat. Eftersom många idag är vegetarianer så har också antal restauranger med denna sorts mat ökat, likaså den ännu mer restriktiva veganmaten. Det kan tyckas konstigt, men ett julbord behöver inte innehålla kött. Man kan få till en härlig julstämning med vegetarisk mat, vilket dessa restauranger så tydligt visar.

Vilken mat bör finnas med på ett julbord?

Något som många tar för givet, nämligen köttbullarna, kom inte med på julbordet förrän cirka 50 år sedan. Till och med julskinkan och gravlaxen är relativt nya tillskott. Men för många är det också alla de små tillbehören som är viktiga, både grönsaker och annat gott. Rödkål, senap och sill, kokt ägg- listan över sådant som man bara måste ha med kan bli ganska långt. Det som är så roligt är att varje familj har sin egen lista, en tradition på julbord som kanske går flera generationer tillbaka.

Vare sig man bakar och lagar mat själv, eller bokar in ett hejdundrande julbord på en restaurang, så anser många att detta är en tid att vara tillsammans. Det är mörkt och ruggigt utomhus, dagarna blir bara kortare och kortare. Därför behöver man något för att balansera de känslor av nedstämdhet och trötthet som alltid följer med årstiden. Några trevliga julbord tillsammans med kompisar och arbetskamrater brukar därför vara välkomna avbrott. Man laddar batterierna och får lite balans på livet, det finns så mycket mer än bara jobb och plikter.

Fira julbord med familjen

Men sedan finns ju också det viktiga julbordet som man vill dela med sin familj, vare sig den är stor eller liten. Det kan vara ett trevligt alternativ att boka in sig på ett mysigt matställe, och samla hela familjen där istället för hemma hos någon. Man kan alltid gå hem och öppna julklapparna efteråt, eller kanske ta det en annan dag. För det är tillåtet att skapa sina egna traditioner, något som passar ens egen familj allra bäst. Det viktiga är att alla har det bra och trivsamt, äter god mat och slappnar av. När man går på julbord kan man äta så mycket eller lite som man vill, alla har sina egna favoriter och tar gärna lite extra av just dessa. Helst ska det vara något gott att dricka till också, för att göra det hela komplett.