Allmänt

VARM SOMMAR MED SÄKER CAMPING I KALMAR

Kalmar har stolt kunnat titulera sig som Sverige bästa sommarstad flera gånger. Anledningarna till detta är många. Staden har flera campingar och badplatser. Lägg därtill att sommarparadiset Öland bara är en bro bort. Den som vill besöka Gotland har inte heller särskilt lång färdväg. 

Kalmarsundsregionen erbjuder många sommaraktiviteter. Det finns bland annat goda möjligheter till vindsurfing. Den som gillar båtliv lär inte heller bli besviken. Det finns väldigt mycket att utforska i regionen. I övrigt har Kalmars stadskärna alla de bekvämligheter en turist kan tänkas vilja ha. Det finns gott om hotell, restauranger och nattklubbar. Det finns även Bra taxibolag som du kan lita på.

Vart finns campingplatserna? 

 • Nording Camping Stensö ligger strax utanför stadskärnan. Här kan du njuta av campingen både som ensam- och familjeresenär. Stensö är belägen med gångavstånd till innerstaden. Själva campingen ligger i mitt i det man skulle kunna kalla för Kalmars Skärgård. Det finns cirka 250 olika platser att slå sig ner på. Det finns även ett antal stugor som du kan hyra året runt.
 • Rafshagsudden är ett annan camping med goda omdömen. Rafshagen ligger på en halvö som erbjuder förträfflig utsikt över Östersjön. Här finns det fler än 200 olika campingplatser. Det finns även möjlighet till att hyra boende. Rafshagen marknadsför sig som familjevänligt och de säger sig tillhandahålla alla de moderna bekvämligheter du kan tänkas efterfråga.
 • Vita Sands camping är valet för dig som vill ha lugn och ro. Campingen ligger cirka 2 mil utanför Kalmars stadskärna. Som besökare behöver du dock inte bekymra dig över avståndet till stadskärnan. På campingen finns det nämligen försäljning av både mat och fika. Det finns även gott om fritidsaktiviteter, som bland annat inkluderar minigolf. 

Ifall du tröttnar på Kalmar kan du åka på en dagsutflykt till en annan stad. Åka mellan Oskarshamn och Kalmar kostar inte alls så mycket. Du kan även besöka Västervik eller Öland.

Klimat

Det har varit Varmt och torrt i Kalmar den här sommaren. Faktum är att det var så varmt att det fanns risk för skogsbränder. Bränder är vanligen förekommande i norra Sverige. Det varma klimatet i Kalmar kunde dock ha fört olycka med sig den här gången.

Som besökare och turist ska du dock inte behöva oroa dig för skogsbränder. Det är något som kan ske i alla delar av Sverige, oavsett var du väljer att förlägga din semester. De bästa månaderna att besöka Kalmar är i regel juli och augusti.

I augusti ligger medeltemperaturen på 20 grader under dagtid. Det är med andra ord en perfekt temperatur som tillåter för många härliga dagsaktiviteter. Värt att tilläggas är också att vattnet haft tid på sig för att bli varmare under högsommarmånaden augusti.

Säkerheten runt campingplatserna 

Större säkerhet på campingplatser i Kalmar enligt Sveriges Television. Detta är en nyhet som nyligen kunde förmedlas av statlig media. Den brottsvåg som har drabbat Sverige har tyvärr även letat sig till campingplatserna. Som turist finns det några saker att tänka på för att förhindra brott.

 • På semestern vill vi kunna slappna av och ladda batterierna. Du bör dock behålla ditt sunda förnuft gällande förvaring av värdesaker. Din dator och dina smycken bör inte ligga synliga i exempelvis förtältet. Även om man är i närheten kan tjuven titta förbi. Förresten, om du vill hitta bästa laptopen så finns den där. 
 • Det är många människor i omlopp på campingplatserna. Du kanske känner dig trygg för att du har kontakt med dina tillfälliga grannar. Tänk dock på att det finns ett hundratals andra gäster. Tänk även på att obehöriga kan ta sig in på området.
 • Dina tillfälliga grannar kan hjälpa dig att stoppa tjuven. När ni är iväg på olika dagsaktiviteter kan ni turas om att vakta varandras boenden. Återigen tåls det att poängteras att du för den sakens skull inte ska lämna värdesaker synliga.
 • Statistiskt sett sker de fler brott på campingplatserna i Kalmar än många platser i norra Sverige. Huruvida det är fråga om organiserad brottslighet är svårt att säga. Planerar du att semestra i Västsverige bör du dock vara medveten om den förhöjda risken. 

Västervik och Öland

 • När du är i Kalmar bör du planera för ett besök på Öland. Bron från Kalmar tar dig direkt till Borgholm. Det är en anrik som stad bär på en lång historia. Den som har varit i Borgholm kan också intyga på att det är en förträfflig sommarstad. Här kan du strosa runt i de lummiga kvarteren och bara njuta av livet. 
 • Den som vill ha en utmaning kan även prova att cykla runt hela ön. Vyerna är i regel fantastiska och du får möjlighet till att utforska på dina egna villkor. Den enda nackdelen skulle kunna vara den hårda vind som ofta drabbar ön.
 • Västervik är en riktig pärla som ligger lite längre ifrån Kalmar. Det är dock också en sommarstad som du bör besöka minst en gång i livet. Västervik erbjuder en stor skärgård som tar flera dagar att utforska. Det går båtar från de centrala delarna av Västervik ut till de olika öarna varje dag. 
 • Västervik är också en riktig evenemangsstad sommartid. Konserter hålls ofta på den halvö som ligger i direkt anslutning till innerstaden. Det finns även gott om restauranger att besöka. Närheten till Östersjön sägs vara en garanti för att alltid kunna äta färsk fisk.
 • Om du har barn kan du besöka stadens egna äventyrsland. Här finner du massvis med roliga aktiviteter som lämpar sig för barn. Detta inkluderar bland annat klätterberg och gokart.
 • På Västerviks udde huserar på somrarna ingen mindre än ABBAs frontfigur Benny Andersson.