Blogg

Tryggare arbetsplats för hantverkare

Många hantverkare arbetar under slitsamma förhållanden. Det ligger i arbetets natur att det tidvis är tungt och avoga arbetsställningar. Man har gjort stora framsteg med att tillrättalägga arbetspositioner för att minska skador och förslitningar så mycket som möjligt.

MU226-målarborsteMånga målare i Sthlm tillhör Målareförbundet. Denna organisation har funnits i många år, och åstadkommit en hel del gott. Faktum är att det är Sveriges äldsta nu verksamma fackförbund, det startades redan 1887. Även om utvecklingen och teknologin har gått framåt och man idag använder annorlunda material, är det i stort sett de samma arbetargrupper som är medlemmar. Billackerare, målare, industrilackerare, mätare, järnmålare och många fler.

Som målare i Sthlm kan det löna sig att tillhöra Målareförbundet. Man har idag nio avdelningar med cirka 15 500 medlemmar. Detta innebär att när man vill få igenom något så har man en stor grupp kamrater i ryggen. Det märktes av år 1986 när Målareförbundet bestämde sig för att det var nog med arbete med farliga lösningsmedel och färger. Man vann slaget och nu för tiden är det mycket ovanligt med lösningsmedelsbaserade färger. Regeringen tillhandahöll till och med en utbildning för målare i applikationsteknik eftersom de flesta inte var vana vid vattenbaserade färger.

Andra målare i Sthlm har stått bakom sina kollegor inom billackeringen, när man hade en kampanj i 1987 för att förbättra arbetsförhållanden i verkstäderna. Målareförbundet fortsätter att kämpa för rättvisa löner och en trygg arbetsplats. Det är egentligen det som fackförbund handlar om- solidaritet och gemensam kamp. Samtidigt känner man till arbetssituationen och jobbar även med att förbättra den på andra sätt.

Just för målare i Sthlm har man forskat fram ergonomiska verktyg. Det finns ingen anledning att böja sig och ligga i så gott som omöjliga ställningar när rätt pensel eller verktyg kan göra jobbet. Naturligtvis finns det fortfarande mycket man kan göra, men skillnaden hittills är mycket stor. Även inom prissättning har man kommit långt. Ackord har alltid varit en del av målarnas vardag, och förbundet har jobbat hårt i alla år för att få till en rättvis prissättning. Det var inte så länge sedan, år 2001, som man kom fram till ett avtal som inkluderar fastlöneform. Det finns flera andra anledningar för hantverkare att vara medlemmar i ett förbund, man har också den viktiga a-kassan och andra försäkringar. Många anser att om man känner sig trygg på jobbet så är det också lättare att utföra ett bättre jobb.