Blogg

SJUKSKOTERSKOR FAR FULL LON MEN FARRE TIMMAR

Att arbeta som sjuksköterska är ett roligt jobb som på många sätt är mycket givande. Det är dock samtidigt hårt både fysiskt och psykiskt då man möter människor i svåra stunder i livet. Huruvida sjuksköterskor har tillräckligt mycket betalt i lön eller inte är en fråga som länge debatterats både i politiken och i media men nu börjar man se förändringar på marknaden för just sjuksköterskor.

94-5-sjukskoterskor-far-full-lon-men-farre-timmarDen stora förändringen på dagens marknad för sjuksköterskor är att bemanningsföretag nu erbjuder hyrsjuksköterskor till landsting och kommuner som sedan länge haft problem med att fylla de tjänster som finns. Skillnaderna är stora – läs vad en sjuksköterska får i lön hos ett bemanningsföretag här och bilda dig en egen uppfattning om vad du tycker.

Fördelar med att jobba för ett bemanningsföretag

  • Lönen är mycket högre än om man arbetar för landsting och kommun. Att sjuksköterskor får full lön men färre timmar är inte heller ovanligt. Dessutom ser löneutvecklingen för sjuksköterskor inom bemanningsföretag helt annorlunda ut än den gör för de sjuksköterskor som jobbar inom kommun och landsting. Skillnaden handlar om många tusenlappar.
  • Man kan mer eller mindre styra sina egna timmar helt och välja om man vill jobba dag, kväll eller kanske natt. Man kan dessutom styra om man vill jobba heltid eller kanske halvtid. Detta är en frihet som få sjuksköterskor inom kommun och landsting har och perfekt om man exempelvis har små barn hemma eller kanske närmar sig slutet på sin karriär och vill börja trappa ned lite för att istället ägna sig åt familj, vänner och fritidsintressen.
  • Man får möjlighet att byta arbetstidsomfattning och arbetsplats om man så önskar. Kontrakten varierar på lång och kort tid och det är ditt val hur du vill göra. Många alternerar beroende på tid på året och situation.
  • Du har alltid en kontakt på bemanningsföretaget med vilken du kan bolla frågor du har eller bara höra av dig för att prata. Detta är tryggt då man i många fall är ny på arbetsplatsen – sjukhuset eller kliniken där man är – och att då få prata med någon man känner och har förtroende för är alltid en fördel oavsett hur mycket eller lite erfarenhet man har som sjuksköterska.

Det finns ett antal bemanningsföretag på marknaden idag och det kan vara svårt att veta vilket man bör välja. Medlease har blivit en mycket populär arbetsgivare tack vare sina fina arbetsvillkor och man kan läsa mer om vad just dem har att erbjuda på deras hemsida.

Tänk på detta när du vill ha ett bemanningsföretag som arbetsgivare

  • Se över vilka bemanningsföretag som finns på marknaden där du bor eller där du är intresserad av att arbeta. Ofta är det så att bemanningsföretagen erbjuder extra fördelar och betalar för boende om man väljer att jobba på annan ort än den man bor på!
  • Gör egen research online! Det är alltid smart att kontrollera ett företag du är intresserad av att arbeta för online. Genom att söka efter namnet i en sökmotor kan du få upp rekommendationer och recensioner från tidigare anställda inom företaget. Att veta vad andra har tyckt om sin upplevelse kan göra det enklare för dig att ta ett beslut om vilka du vill arbeta för.
  • Det är också enkelt att göra en extra kontroll med Bolagsverket för att se att bemanningsföretaget verkligen är seriöst. Där kan man kontrollera att bemanningsföretaget är registrerat som det skall och har man ytterligare frågor kan man alltid vända sig till dem direkt. Så länge de är seriösa kommer de att vara glada att besvara alla dina undringar.
  • Kontrollera också vilka arbetsförmåner som bemanningsföretaget kan tänkas ha. Att sjuksköterskor får full lön men färre timmar är inte helt ovanligt och det finns dessutom många andra förmåner så som friskvårdsbidrag, månadskort och liknande. I vissa fall kan man också förhandla sig till fler förmåner.
  • Sist men inte minst – se till att du helt och fullt läst igenom och förstått ett eventuellt avtal redan innan du skriver under det. Kunskap är nyckeln till en lyckad anställning och ingen vill bli besviken eller få en obehaglig överraskning kring vad som gäller i ett senare skede.

I media kan man även läsa om den stora förändringen på arbetsmarknaden för sjuksköterskor och Dagens Nyheter skriver här om arbetsplatsen där sjuksköterskor jobbar 80% med full lön. Detta sätter enligt många standarden som alla arbetsgivare inom sjukvård till slut kommer att behöva nå upp till för att locka duktiga personer att arbeta för dem.

Det finns helt enkelt ingen tvekan om att sjuksköterskor har ett av de viktigaste yrkena idag och de förtjänar att få betalt för det jobb de gör. Hur och till vilken nivå kommer säkerligen att fortsätta debatteras även i framtiden och vilka val sjuksköterskorna själva kommer att göra är något som endast tiden kan utvisa.