Blogg

Lämpliga värdeskåp för säker förvaring

Det har alltid funnits ett behov för adekvat förvaring av värdesaker. Inbrott, brand och översvämningar kan alla vara ett hot mot både dokument och föremål. Genom att välja ett bra värdeskåp i Stockholm kan man skydda sina tillhörigheter på bästa sätt.

MA18-säkerhetsskyltarVare sig det handlar om brandskåp eller ett vanligt värdeskåp i Stockholm bör man se noga på märkningen som sitter inne i skåpet. Vissa skåp är främst avsedda för att skydda dokument mot brand. Ett brandskåp brukar vara märkt med antingen P60 eller P120, vilket innebär att man har en eller två timmar på sig att få ut dokumenten innan de blir oläsliga. För datamedia krävs ett speciellt brandskåp eftersom dessa blir förstörda vid mycket lägre temperaturer.

Innan ett brandskåp läggs ut till försäljning har man noga testat det. Det är Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) som testar och certifierar brandskåp och värdeskåp i Stockholm. Man brukar till exempel hetta upp skåpen till cirka 1000 grader, för att verkligen vara på den säkra sidan. Nu för tiden är det inte bara svenska normer och regler man följer, utan man ser även till att ett brandskåp uppfyller europeiska säkerhetsföreskrifter.

Om man skaffar ett brandskåp eller värdeskåp i Stockholm som är lite äldre ska man vara försiktig så det verkligen är i gott skick. För riktigt gamla skåp finns det ingen märkning, den började på 1950-talet. Man kan istället kalla in en expert som kan värdera skåpet och se om det uppfyller dagens krav.

För värdeskåp i Stockholm bör man även ta hänsyn till var man kommer att placera det. Ska det stå i garaget eller källaren kommer man eventuellt ha problem med fukt. Därför ska man se om skåpet är vattentätt eller i alla fall vattenavvisande. Återigen beror det lite på vad man ska förvara i skåpet. Om man ofta behöver öppna sitt brandskåp är det bättre att ha det inne i huset, där man lätt kommer åt det. Gärna på en lite undangömd plats, som inne i en garderob.

Vissa brandskåp är inte certifierade som stöldsäkra. De är tänkta för att skydda dokument och papper mot brand och värme. För det mesta har de en låsanordning som gör att de är inbrottsfördröjande. Om tjuvarna inte har så lång tid på sig, kan man kanske rädda sina dokument. Därför är dessa brandskåp bäst att använda i kombination med ett larmsystem eller annan övervakning. Andra har både inbrotts- och brandskydd, med garanterad märkning.