Allmänt

HUR DU KAN ÅTERVINNA KONTORSINREDNINGEN

Det är ganska fantastiskt vad folk kan göra med sopor. Kanske inte hushållssopor, men sådant som andra kastar ut. Gamla möbler, kläder, bilar och allt annat som kan förvandlas till något nytt. Alternativt återvinnas genom att någon annan använder det för vad det är. Ett skrivbord som du tycker är gammalt och fult kanske kan vara precis vad en annan person drömmer om.

Intresset för gamla möbler och andra saker kan ses runt om i landet. Överallt hålls det loppmarknader varje helg, och även i veckorna. Folk har insett att det som andra tycker är skräp kan vara värdefullt för andra. Plus att du har chansen att spara lite pengar så klart. En del saker kan behöva lite uppmärksamhet. Men det lönar sig ändå, jämfört med vad nya saker kostar. 

De bästa möblerna för kontoret

En del kontor har stora tunga ekmöbler, det bara lyser pondus och stil. Andra har inga möbler alls, i alla fall inte i den traditionella bemärkelsen. De har gjort sig av med de individuella kontorsrummen och satsar på öppna ytor. Gärna några soffgrupper där både besökare och medarbetare kan sitta bekvämt. Allt detta görs med ett syfte. Det har visat sig vara värt varje krona som läggs ner på att skapa en trivsam arbetsmiljö. För med rätt inredning för kontor ökar du produktiviteten. 

När omgivningarna är rena och inbjudande så mår alla bättre. Du kanske inte tänker på det medvetet, men allting är lättare att hantera på en trivsam arbetsplats. Eftersom det här är ett faktum som bevisats flera gånger om så är det inte så konstigt om allt fler arbetsgivare gör en ansträngning att förbättra förhållandena. Framför allt med bra möbler. Läs mer om vad ergonomi egentligen handlar om. 

Återvinning är en konst

Varje år så kastar företag bort en mängd med riktigt bra möbler. När de vill förnya sitt kontor eller arbetsplats så rivs allting ut för att få plats med det nya. Men det är inte bara de som är ansvariga för detta slöseri. Ofta är det allt för dyrt att göra något annat, det tar för mycket tid och andra resurser i anspråk. Därför behövs det andra tilltag för att göra återvinningsproceduren enklare. Du behöver inte slänga bort gammal kontorsinredning när du renoverar. 

En del samlar ihop gamla kylskåp, möbler och annat som kan återvinnas, hyr en container och skickar det till fattigare länder. Ibland som hjälp, men också för att sälja sakerna. Det är ett jobb som alla andra och om du har kontakter kan det löna sig. Men det går också att återvinna saker, speciellt möbler, där du bor. 

Det är klart att det innebär en viss ansträngning att inte bara kasta bort saker när du byter ut dem. Men det finns vanligtvis organisationer som är villiga att komma och hämta det du inte behöver. Såvida inte kommunen har gjort det lättare för alla parter. Det handlar ju inte bara om att göra sig av med gamla kontorsmöbler. De måste kopplas ihop med de som behöver något nytt, eller rättare sagt begagnat. 

Viktigt med bra möbler

Det är inte bara skräp som kastas. Företagen har olika orsaker till att de byter ut sina möbler. Ibland kan det vara för att de vill satsa mer på ergonomi. Allt fler väljer att ge sina anställda bra stolar och bord som kan regleras och där du sitter väl. Återigen så handlar det om att väga hur du utnyttjar dina resurser. Det har visat sig vara mer lönsamt att skaffa nytt än att betala för sjukskrivningar och terapi. Ergonomiska skrivbord en viktig del av hälsan på arbetsplatsen. 

Nu har dessa ergonomiska möbler funnits ett bra tag. Därför börjar du också se dem i andrahandsbutiker eller på loppmarknader. Det går att göra ett riktigt fynd med ergonomiska möbler. Om skrivbordsytan kanske måste slipas lite så gör ju inte det någonting. Själva bordet är det viktigaste, och kan göra stor skillnad för bland annat ditt hemmakontor. 

Det samma gäller stolar. De kan ofta fixas, till och med av dig själv om du är lite händig. Eftersom kontorsstolar kostar en hel del är det värt att se på begagnade möbler. Förutom kostnaden så gör du även något för miljön, ju färre sopor som bränns eller grävs ner desto bättre. De flesta önskar vara miljövänliga, och när det även är billigare så är det en riktig vinnarsituation. 

Stor efterfrågan på kontorsmöbler

Så gott som alla verksamheter använder stol och bordar i någon form. Förskolor, kontor, till och med bilverkstaden har ett litet rum för att ta emot kunderna. Därför borde det vara lättare att återvinna just kontorsmöbler. De är sällan utslitna, det är nästan aldrig därför som de byts ut. Istället har de många år kvar att leva, om de bara hittar ett nytt hem. Alla vinner på att återvinna kontorsmöbler, på ett eller annat sätt.