Blogg

Enklare parkering för alla

I vissa storstäder är parkering ett hett ämne. Folk klagar på att det är svårt att hitta en plats när de kommer hem från jobbet. Andra säger att det är så dyrt att parkera när de åker till kontor och butiker. Helt klart är det ett modernt problem. Nu när många familjer har både två och tre bilar är det ganska naturligt att frågan om parkering ligger högt upp på listan. 

Du kan betala för att ha din egen parkeringsplats. Men det är inte i alla bostadsområden som du har det alternativet. En del betalar för boende parkering, men det är bara i mån av plats. På andra ställen finns det garage där du kan hyra en plats. Vilket då kan ligga på andra sidan av området. Bättre än ingenting men ändå en anledning till att klaga. 

Var kan jag ställa bilen?

När det är klart och tydligt markerat var du kan parkera blir det lättare att veta vad som gäller. Samt undvika de så onödiga böterna. Vanligtvis finns det både vita linjer och skyltar som förklarar vad du ska göra. Och ofta en maskin där du kan betala för parkeringen. Gratis parkering är inte vanligt, förutom vid de stora köpcentren. Med  http://www.vagmarkeringar.se/ vet du att det blir bra. 

Sedan finns det ju andra orsaker till varför du målar vita linjer. Eller färgade med för den sakens skull. Många lekplatser är väl utrustade med målade spel på marken. Barnen kan hoppa sig fram eller spela klassiska spel i jumboformat. Det här är en viktig del av deras utveckling. En hjälp för fantasin och ett sätt att röra på sig. Skolor och föräldrar gör väl i att utnyttja de här möjligheterna. Det finns flera tillfällen när du behöver asfaltsmålning

När det inte finns några markeringar

Hur mycket du än beklagar dig över de vita linjerna som hindrar dig från att parkera eller köra var du vill så har de ett syfte. Vilket du märker direkt när de fattas. Då kan det vara svårt att veta vad som gäller. Och det är även en chans för vissa personer att göra som de vill. Det finns dock vissa riktlinjer som alla måste följa. Hur du kan klara dig utan vägmarkeringar

Vad du än tänker om parkeringslinjer och andra markeringar så bidrar de till en lugnare trafikmiljö. Du blir kanske stressad av bristen på parkeringsplatser, men trafiken flyter i alla fall på som den ska. Och det mesta går att vänja sig vid. I många områden lönar det sig att hyra ett garage eller parkeringsplats privat, så att du alltid är säker på att få plats. Eller så får du bara ta lite extra tid och köra runt kvarteret några gånger. Det är inte alla som vill gå till parkeringsplatsen

När det är gott om parkering

Ibland ökar antalet parkeringsplatser dramatiskt på en plats. Som när de bygger ett parkeringshus med flera våningar. Då får du helt plötsligt hundratals nya parkeringsplatser. Det gör att de utrymmen som tidigare användes till parkering kanske kan planeras om. För i de flesta städer är det något ont om utrymmen för folk. Du vill ju inte ta dyrbar mark och använda den till parkering såvida det inte är helt nödvändigt. Sveriges Radio berättar om utvecklingen av parkeringsplats. 

Att skapa ett nytt torg, en mötesplats för befolkningen är inte en dum tanke. I alla fall om bilarna redan är omhändertagna. Det brukar inte fungera om du tar bort platser som verkligen behövs. Men under utvecklingen av en stadsdel kan det mycket väl hända att du kan ge folk mer gröna mötesplatser, i stället för en tom parkering. 

Strid om parkeringen

På ett antal ställen är det precis tvärtom. Speciellt om det är fråga om gratis eller billig parkering. Då händer det ofta att de som pendlar med tåg eller buss passar på att parkera just där. Även om det inte är deras bostadsområde. Med det resultatet att de som faktiskt bor i närheten inte hittar någon parkering. Ibland samlar de in listor med namn för att få till en förändring. Skapa boendeparkering som gör det enklare för de som verkligen behöver stå där att få plats. 

Och så håller det på runt om i städerna. Vissa områden är det alltid problematiskt med parkering, andra har det mycket bättre. Men oavsett vilken situation som råder så är de vita linjerna viktiga. De är en fingervisning på vad du ska göra. Det är klart att det inte blir helt kaos bara för att de försvinner en period. Som när gatan ska asfalteras om, då kan det vara helt svart ett tag. Men då gäller det att tänka på de allmänna trafikreglerna. 

En bättre trafiksituation

Framför allt handlar trafik och parkering om att visa hänsyn och respekt. Vilket för det mesta är fallet. Du ser en linje som är heldragen. Det betyder att du inte kan köra om just där. Vilket kan bero på att sikten är dålig eller att det kanske är en svacka i vägen. Helt klart är det en fråga om säker körning. 

Samma sak gäller när du kommer till en stoppskylt eller lämna företräde. Som ibland bara syns på vägen, där linjerna visar dig vad du bör göra. Genom att respektera dessa ger du företräde till andra bilar och undviker därmed olyckor. 

En parkeringsplats som är markerad som handikapp är viktig för de som av olika anledningar behöver en lite större parkeringsplats. Alternativt som har behov av att ställa bilen nära ingången till centrum eller butiken. När du respekterar dessa markeringar gör du vardagen lättare för dessa personer. 

Linjer som visar vägen

Så vägmarkeringar har sin plats. De är viktiga och gör att trafiken blir säkrare. Idealet är att det finns tillräckligt med parkering för alla och att det hela löper smidigt. Verkligheten är inte alltid lika rosenfärgad, men det fungerar någorlunda bra. Framför allt kan du bidra till både säkerhet och trygghet genom att läsa av linjerna och respektera dem. Då blir det enklare för alla att parkera eller ta sig fram. En gemensam ansträngning till en bättre trafiksituation.