Blogg

Hur en jakthund tränas

En jakthund har ett stort ansvar – den ska inte bara spåra upp djur, utan måste även ha tillräckligt kallt huvud och bra lydnad för att låta djuret vara ifred när de kommer fram till det. En jakthund måste lyda och det är imponerande när man ser en riktigt tränad hund. Men det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att träna en hund till att bli en fullfjädrad jakthund.

Jakthundar tränas på olika sätt beroende på vilken ras det är och vad de ska användas till för jakt. En stående fågelhund måste till exempel kunna sitta mycket bra, eftersom det är viktigast när en fågel tar flykt, medan en grythund måste vara riktigt duktig på inkallning.

Vardagsträning lägger grunden

Många saker som en jakthund måste kunna har sin grund i vardagsträningen. Det går därför utmärkt att träna jakthunden utanför affären, hemma i köket eller på rastrundan. Det är i vardagen som relationen med din hund byggs upp och det är relationen som påverkar hur hunden är ute på jakt.

Baslydnad: sitt, vänta, tass, kom, apport. Sitter grundträningen så är det lättare att lägga på mer avancerade övningar för att till slut ha en hel serie med lydnadsmoment som sitter perfekt.

Börja gärna lydnadsträningen inomhus och ta den sedan steg för steg utomhus till miljöer där det finns störningsmoment.

Rätt utrustning är ett måste

Jägare måste ha rätt utrustning för att kunna prestera riktigt bra och samma sak gäller för hundar. Hos specialisten Lundhs.com som är en välsorterad hund-, jakt- och fiskebutik har allt för både människa och hund. Där finns det till exempel skyddsvästar åt hunden, GPS-halsband och vargstål.

Träna alltid med utrustningen innan du tar med dig hunden ut på jakt. Sätt på all utrustning och se till att din hund kan röra sig obehindrat med den och får bort den första nyfikenheten som alltid finns där med något nytt. Det gör att hunden kan fokusera helt på sina uppgifter när det är dags.

Ta en tur till skyttebanan

Något av det allra viktigaste är att träna upp hur din hund reagerar på skott. Många hundar blir rädda, får panik och rusar iväg. Det går aldrig att träna för mycket på hundens skottkänslighet.

Ta gärna en tur till en skyttebana och spendera någon timme utanför den när den används. Om det är för mycket för hunden så kan ni börja med en kort stund och sedan bygga upp det successivt. Det är viktigt att du visar hunden att du inte är rädd för skotten och att du inte alls reagerar på dem.

Har du inte en skyttebana i närheten kan du spela videklipp med skottlossning, eller smälla i kastruller på ett sätt så att det låter som skott.