Allmänt

DÄRFÖR ÄR BETONG SNYGGT

Att betong är tungt vet de flesta. Och att det håller mycket bra.  Däremot så har det inte alltid prisats för sin skönhet. Som med så mycket annat är det dock mest en fråga om bristande fantasi. När du ser vad hantverkarna kan åstadkomma med hjälp av betong så kommer du säkert att ändra åsikt. Betong kan vara både snyggt och inbjudande.

En orsak till att betong ses på med negativa ögon är troligtvis de stora grå förorterna som finns i många städer. Här är det inte något fel på betongen, men planeringen. Du måste inte göra en betongstad som är tråkig. Det går att variera och designa på flera olika sätt. Som tur är har trenden vänts och det byggs inte på samma sätt som tidigare. Istället börjar betongen få den plats den förtjänar. Kanske inte i fokus alla gånger, men helt klart som ett snyggt tillskott.

En blandning av olika material

Tekniken går framåt och idag kan du bygga hus på flera olika sätt. Något som vuxit till sig är prefabrikat. Här tillverkas olika element i en fabrik, för att sedan fraktas till byggarbetsplatsen. De sätts upp på mycket kort tid och du kan sätta igång med de avslutande uppgifterna.

En fördel med att använda dessa byggelement är att du slipper hålla på så länge på plats. Det mesta kan förberedas i förväg så att själva byggtiden reduceras drastiskt. Detta innebär mindre utgifter för personal, hyra av maskiner och bodar, samt mycket mer som tillkommer vid en utdragen byggprocess. För att inte glömma att du snabbt kan börja hyra ut de lägenheter eller hus du bygger.

Med dessa element går det att blanda cement och trä. Inte i samma vägg, men i samma hus. Du kan med fördel ha en cementstomme och sedan låta väggarna vara av trä. Detta kan du tänka på vid betongbyggnader. Vanligtvis är det bäst om du redan från början vet vilka material du ska använda. Det ska nämligen skapas fästen som håller.

Den färdiga byggnaden blir både stark och snygg. Moderna hus är ju miljövänliga och kostnadseffektiva, en fantastisk kombination. Det du betalar för de färdiga väggelementen kan du tjäna in på andra saker. Bland annat slipper du förstöra vägar och omgivningar under en lång och utdragen byggnadsprocess. Istället kan du snabbt komma igång med att lägga upp infrastruktur och dekorera miljön runt husen. Du kan kontakta Timbeco här för att få veta mer.

Betong i stadsbilden

I en stad är det så gott som omöjligt att undvika betong. Det krävs starka material för att klara av pressen av tusentals människor och bilar som passerar varje dag. Samtidigt så måste det ju inte vara grått och tråkigt. Betong i sig självt kan vara snyggt. Problemet brukar uppstå när det dominerar allt för mycket. Lösningen är naturligtvis att bland både material och dekorationer. Mitt I Stockholm rapporterar här om platsen som gick från betong till blommor.

Det är inte alla som kommer hur Kungsan såg ut för några årtionden sedan. Men stadens planläggare ville föra tillbaka lite av den barocka känslan i denna park som faktiskt var kungliga örtträdgården för länge sedan. Detta lyckades de alldeles utmärkt med genom att plantera stora, höga körsbärsträd. Nu är det tradition att ta sig en promenad genom det rosa ljuset, och beundra både betong och blommor på samma gång.

Så med lite planering kan du använda växter till att framhäva betongens enkelhet. Dess gråa nyanser passar mycket bra tillsammans med grönt och andra färger. Parker och andra delar av staden måste kunna användas. Det ska vara praktiskt och även lätt att hålla rent. Med betong har du allt som behövs med väldigt lite underhåll.

Skapa en vacker omgivning

Det är inte bara hus som byggs av betong. Möbler, speciellt bänkar, är ofta gjorda av detta tåliga material. Om du släpper loss fantasin, och kopplar den med kunskap om materialet, så kan du fram riktigt snygga saker. Ibland kommer det allra bästa resultatet när du har ett ungt sinne. Ett intresse för betong och inte så stora fördomar. Upsala Nya Tidning skriver här om att grå betong är snyggt.

Du kan göra fina möbler av detta tunga material. Många husägare gjuter också sina egna blomsterkrukor i betong, gärna med en del intressanta dekorationer på sidorna. Det är inte alls så svårt att göra själv och du får då perfekt storlek till din trädgård. En del föredrar att måla betongen efteråt och det kan också ge bra resultat. Skönhet är alltid en relativ sak. Det handlar om smak, inte vetenskap. Därför kan du få så olika slutprodukter när du jobbar med betong eller andra material.

Hus som håller länge

Framför allt så används betong för att det är slitstarkt och inte kräver allt för stort underhåll. Om det görs i ordning och gjuts på rätt sätt så håller det bra länge. Du kan blanda det med andra material i ett hus, vilket ger dig det bästa från flera olika ställen. När stommen är av betong och väggarna av trä så ger det huset stadga, samtidigt som det kan se ut som en gammal vacker villa på utsidan.

Du kan antingen köpa färdigblandad betong eller välja den torra varianten. De flesta tycker det går bäst att blanda själva, speciellt om det är fråga om lite större kvantiteter. Det är viktigt att följa instruktionerna och mixa det hela på rätt sätt. Rent vatten är en förutsättning för att slutresultatet ska bli bra eftersom föroreningar kan påverka betongen.

När betongen torkat har den en sträv och kan upplevas rå. Men det blir helt annorlunda om du slipar en betongyta. Då får den glans och blir riktigt inbjudande. Sedan går det att lacka eller vaxa den för ännu större hållbarhet. Med andra ord har du flera bra alternativ när du jobbar med betong. Betong kan alltså vara riktigt snyggt. Dels beror det på vad du gör med den. Men också vad du väljer att ha vid sidan om. Det totala intrycket är viktigt och värt en hel del eftertanke.