Blogg

BYGGA OM GAMLA BILAR

För en del personer finns det inget bättre sätt att tillbringa sin lediga tid än med en overall och huvudet i en gammal bilmotor. De fixar och donar, och när de är färdiga så kan man nästan inte känna igen bilen. Den har blivit som ny och spinner som en nöjd katt. Det är klart att innan den dagen kommer så ligger det många timmars arbete och en hel del nya delar investerade i den gamla bilen. Men är man intresserad så är det hela verkligen värt all ansträngning.

153-5-bygga-om-bilenFaktum är att om man har ett intresse så handlar det inte så mycket om ansträngning som ett sätt att slappna av och koppla bort från all stress. Det är en hobby, men en som också kan vara lönsam. En del köper in gamla bilar billigt, jobbar mycket på dem och säljer dem sedan vidare. Det är klart att om man slår ut det hela på antal timmar så blir det kanske inte så mycket, men det är inte heller det som är poängen. Istället är det ett sätt att kunna köpa en till gammal bil och fortsätta mecka.

Bra tillbehör för gamla bilar

Vissa delar måste man bara köpa nytt, speciellt om bilen ska användas till något speciellt. Många som fixar med gamla bilar tycker också om att köra tävlingar med dem, dragracing och annat som inte kräver stora, dyra bilar. Sedan finns det de som sysslar med riktigt gamla bilar, vintage eller antika, och då behövs det ofta originaldelar. En av de saker som man ofta måste byta ut, och som är en viktig del av bilen, är däcken. Du kan se alla dragracing däck här.

Ska man tävla med bilen är bra däck ett måste, och det är också något som håller länge. Därför kan en liten investering vara på sin plats. Det finns också lagar för hur däcken ska se ut, något som har att göra med säkerhet. Så däck kan vara en billig livförsäkring eftersom de minskar antal svåra olyckor. Det kan löna sig att köpa bra däck, som verkligen passar till den aktivitet man ska utföra med bilen. Du hittar dragracing slicks av hög kvalitet hos JN Däckservice. Sedan gäller det naturligtvis att underhålla dem, kontrollera att de har bra tryck och rent allmänt är fräscha.

Det finns flera olika forum och organisationer som samlar ihop personer med ett och samma intresse. Behöver man reservdelar eller något speciellt som har att göra med en dragracingbil, till exempel, så hittar man den här. Ofta är det också roligt att utbyta tankar och erfarenheter, efter ett tag så börjar man känna igen de andra som också sysslar med gamla bilar. Vissa av dessa samlingar är internationella, det är inte alls ovanligt att ha kontakt med utländska bilentusiastser på nätet eller vid tävlingar. Att resa runt och tävla med sin bil kan kombinera ett stort intresse för bilar med sociala aktiviteter och ibland också en viss inkomst.

Bilar för vardag och tävling

Många har ett mål när de börjar mecka och fixa en gammal bil. Det kan vara att ha den färdig för sonens 18-årsdag, så han kan få en egen bil som present. Eller så är det en dragracing tävling som kommer att hållas vid en viss tidpunkt, och bilen ska vara färdig till dess. Andra håller bara på tills den är färdig, oavsett hur lång tid det tar. Nöjet av att mecka överväger allt annat, det är inte bara ändamålet som räknas. Det är klart att också detta är viktigt, att kunna delta med en bil man fixat själv är ganska kul.

Det är heller inte ovanligt att detta intresse går i arv. På tävlingarna kommer ofta hela familjer och en del små barn har redan dragracing i blodet. Att mecka tillsammans med mamma eller pappa är det bästa de vet, vilket ju är ett bra sätt att vara tillsammans. I Örnsköldsviks Allehanda kan man läsa om en man som byggde en dragracingbil av en gammal Volvo. En trevlig erfarenhet om ett brinnande intresse.

Att bygga om bilar är inte det allra lättaste, det kräver träning och erfarenhet. På något sätt så blir det som att skapa en ny bil, för ofta kan man inte ens känna igen den ursprungliga motorn eller bilen. Med lite snyggt lack så blir den helt förändrad, och vips är en tävlingsbil född. Vare sig man gör det för vinning eller som hobby så är det en skön känsla när bilen är färdig och den kan börja köras. En stark motor för tävling eller helt enkelt ytterligare en bil att sälja vidare. Sedan är det bara att börja se sig om efter ett nytt objekt som behöver rustas upp, och cirkeln börjar igen. Kanske ännu en Volvo som kan byggas om till något alldeles speciellt, eller så är det dags för ett annat märke.