Allmänt

ÄVEN KUNGLIGHETERNA SATSAR PÅ PÅSKEN

Påsken är en viktig högtid för kungafamiljer med kristen kulturbakgrund. En del familjer firar på slott, medan andra spenderar majoriteten av högtidshelgen i kyrkan. De stora svenska kvällstidningarna brukar alltid skriva om vad vår kungafamilj gör under påsken. 

Kungafamiljernas firande brukar inspirera oss att pynta i våra egna hem. Deras pyntande brukar dock vara lite för exklusivt för våra plånböcker. Du kan köpa ditt eget påskpynt online. Bloomsbury Barn har ett stort utbud. 

Den brittiska kungafamiljen 

Stora delar av den brittiska kungafamiljen spenderar påsken på Windsor Castle. På söndagen under högtidshelgen besöker en del familjemedlemmar en kyrka som heter Saint Georges Chapel. Utanför kyrkan brukar det i regel samlas människor som vill träffa familjen. Drottningen får under gudstjänsten ta emot en blombukett av barn som bor i närområdet. 

 • Kyrkan är inte bara en viktig plats under påskhelgen. Många kungligheter väljer nämligen att gifta sig i Saint Georges Chapel. Prinsen av Wales och Hertiginnan av Cornwall är två av många personer som har gift sig där.
 • Drottningen spenderar i regel högtidshelgen i sitt hem. Hon har dock vissa åtaganden kring högtidshelgen. Hon reser bland annat till en katedral i någon del av landet för att dela ut utmärkelser. Dessa utmärkelser består av mynt som går till personer som har gjort något speciellt för sina respektive städer.
 • Den här traditionen, med drottningens besök i katedraler, har pågått under mer än 1 000 år i Storbritannien. Det faktum att hon besöker olika städer varje år är dock en ny tradition. Den sittande drottningen har själv kommit på den här traditionen.
 • Just påskägg har en stor del i det brittiska firandet. Många av hovets byggnader presenterar konstverk med forna kungligheter under påsken. Dessa konstverk inkluderar nästan alltid unika ägg som kan kopplas samman med olika kungligheterna.
 • Konstverken inkluderar inte bara britter. I Ryssland är påsken en stor högtid. Det finns av den anledningen konstverk och gåvor från Tsaren Nicholas II och hans fru.
 • Många kungliga palats arrangerar skattjakt för att hitta påskägg. Dessa palats bjuder ofta in barn som både får möjligheten till att dekorera sina egna ägg och delta i skattjakten. De här aktiviteterna är nästan alltid gratis för de som vill delta. 

När började vi fira påsk? 

Påskens firande kan kopplas samman med kungafamiljen. Vi började att fira den här traditionen när kungen bestämde att Sverige skulle vara ett kristet land. Vi har i mångt och mycket utvecklat våra egna traditioner som kanske inte alltid är sammankopplade med kristendomen.

Vårt firande och dess traditioner har en relativt lång historia. Aftonbladet berättar om historien bakom påskpyntet. Detta inkluderar både häxor, godis och påskris. 

 • Påskkärringar och Blåkulla är unikt för vårt land och dess påsk. Det är inte helt säkert varför detta fenomen fick en så stor utbredning. Traditionen sägs dock härstamma från de gamla religionerna innan kristendomen. Traditionen har sedan kunnat kopplats samman med påsken.
 • För cirka 150 år sedan blev det populärt för svenska barn att vara påskkärringar. Historiskt sett ska den som får besök av påskkäringar springa efter barnen när de lämnar huset. Detta ska givetvis ske på ett skojfullt sätt.
 • Påskriset har starka kopplingar till kristendomen och Jesus. De ljusa färgerna och fjädrarna tillkom dock för cirka 80 år sedan. 
 • Äggen kan sammankopplas med den fasta som ägde rum inför påsken. Att fasta i samband med påsken är inte särskilt vanligt idag. Traditionen med att istället måla ägg tillkom för cirka 70 till 80 år sedan. Det har dock under en mycket lång tid varit vanligt att ge bort ägg i olika mönster till nära och kära i samband med påsken.
 • De olika maträtterna som hör påsken till har historiskt sett varit kopplade till kristendomen. Speciellt ägg har på olika sätt symboliserat kristendomen. Idag representerar maten i en större utsträckning regionala specialiteter. Under de senaste åren har godiset fått en allt större roll i påskfirandet

Andra traditioner och aktiviteter

Aktiviteter och pyssel är som vi redan har varit inne på starkt förknippat med påsken. Våra grannländer och deras kungafamiljer brukar i regel göra något extra inför påsken. 

 • Expressen skriver om drottningen som gör påskpynt. Danmarks drottning har sedan länge varit aktiv inom konstens värld. Inför påsken brukar hon göra sin egen inredning. Inte allt för sällan kan hennes pynt ses av allmänheten på sociala medier.
 • Den nuvarande drottningen brukar spendera högtidshelgen i den danska staden Århus. Deras tradition med att måla ägg sträcker sig cirka 40 år bakåt i tiden. Äggen hängs upp som prydnad för att sedan ätas under högtidshelgen.
 • Den norska kungafamiljen brukar i regel spendera påsken i de norska bergen. De har en speciell stuga i bergen som de reser till varje år under högtidshelgen. En rolig detalj är att de använder deras privata tåg för resan. Familjen får sedan eskort av den norska armén när de har kommit fram till tågstationen.
 • Traditionen med att åka till de norska bergen har funnits i flera år. Det har dock rapporterats om att delar av kungafamiljen under vissa år har skippat traditionen för att istället resa till exotiska resmål.
 • Lite rolig information är att stugan byggdes i början av 1900-talet för att ges bort till den svenska kungen. Ungefär 20 år senare gav kung Gustaf Adolf stugan till den dåvarande norska kungen. 

Den svenska kungafamiljen verkar inte ha några särskilda traditioner. Under det senaste året rapporterade hovet om att hela familjen skulle befinna sig i Sverige. Delar av familjen skulle spendera högtidshelgen i fjällen. Familjen verkar inte fira högtidshelgen på samma plats, även om de befinner sig i Sverige. 

Under veckan efter påsk har hovet och kungen en del presentationer på slottet. Under dessa evenemang är representanter från olika länder inbjudna.

Sammanfattande ord

Påskens betydelse sett ur ett historiskt perspektiv kan inte underskattas. Det religiösa perspektivet har dock mer eller mindre försvunnit från den västerländska världen. Detta gäller även hur kungafamiljerna och deras representanter firar.

Den kristna världen är dock stor och kristendomen är världens största religion. I en del länder spikar människor upp sig på kors för att gestalta Jesus lidande. I andra länder finns det alltså ett större religiöst tänk när man firar påsken. Detta gäller inte minst aristokraterna och de länder som har ett hov.